Tip – agenda Bibliotheek Rivierenland

Volksuniversiteit West Betuwe werkt in het Weeshuis in Culemborg nauw samen met partner Bibliotheek Rivierenland. Daarom wijzen we je graag op hun agenda met onder andere lezingen.

Onze tip van de maand februari is de kunstlezing “Het werk van Escher”, op donderdagavond 17 februari aanstaande. Kunsthistorica en oud Volksuniversiteit docent Lisette le Blanc geeft je tijdens deze lezing een kijkje in zijn leven en oeuvre. Werken van Escher zijn te zien in Het Paleis aan het Lange Voorhout te Den Haag.

De Nederlandse kunstenaar Maurits Cornelis Escher (1898 – 1972) is een van de bekendste grafische kunstenaars ter wereld. Na zijn studie maakt hij reizen naar onder andere Spanje en Italië, die hem inspireren tot landschappen. Zijn vroegste werk omvat ook stillevens en portretten. Pas vanaf zijn veertigste maakt Escher de prenten die hem beroemd gemaakt hebben. Zijn gravures verbeelden vaak onmogelijke constructies, zoals Trappenhuis en Waterval, studies van oneindigheid, zoals Möbius Band met rode mieren, en in elkaar passende meetkundige patronen die geleidelijk in volstrekt verschillende vormen veranderen, zoals de Metamorfosen.

Pas in de jaren vijftig van de twintigste eeuw kreeg hij in bredere kring erkenning als kunstenaar, vooral in de VS. Wetenschappers, zoals Stephen Hawking, ontdekten in zijn werk symmetrie en thema’s uit hun vakgebieden. Eschers grafische werk wordt vanaf 1960 in wetenschappelijke (leer)boeken gebruikt.

Inschrijven kan via de agenda van bibliotheek Rivierenland.

Adresgegevens

Herenstraat 29
4101 BR Culemborg
Tel: 0345 – 65 03 10 (beperkte bezetting)
www.vuwestbetuwe.nl
info@vuwestbetuwe.nl

Facebook


Copyright © 2021 Volksuniversiteit West Betuwe. Design carografico.nl