We staan voor je klaar: online en op 1,5 meter!

De afgelopen maanden waren voor iedereen en dus ook voor alle betrokkenen van de Volksuniversiteit een bizarre tijd. Een situatie die niemand eerder had meegemaakt met een enorme impact. De locaties van de Volksuniversiteit gingen dicht, lessen vervielen en iedereen bleef zo veel mogelijk thuis. Al heel snel zijn met met name de talendocenten overgegaan op live online lesgeven. In het begin betekende dit dat iedere docent met een systeem van eigen keuze aan de slag ging. ZOOM, Skype, MS Teams of Webex, het is allemaal uitgeprobeerd.

Coronacrisis overschakelen naar online, maar wel veilig

Dat het online lesgeven een hele zoektocht was naar het juiste online systeem, blijkt wel uit het verhaal van docente Italiaans en bestuurslid Marije Steijling. Ze vertelt: “Na de eerste schok te boven te zijn gekomen en intussen de laatste lessen van de cursussen online gevend, vroeg ik mij af: hoe veilig is het online lesgeven eigenlijk?
Door de verontrustende berichten uit de media over bepaalde systemen ben ik op zoek gegaan naar een systeem dat AVG respecteert en uiteraard ook goed toegankelijk is voor de cursisten en de docenten.
Steeds dacht ik het ultieme systeem gevonden te hebben, maar dan bleek dat er toch een cursist niet hoorbaar was of niet kon aanhaken.

Uiteindelijk gaf een cursist Webex als tip, ze werkt er mee bij het UMC. Toen ik het ben gaan proberen en het aan anderen vertelde, hoorde ik dat Webex ook wordt gebruikt door de overheidsdiensten. Dat vond ik een goed teken en bevestigde mijn eigen ervaring met Webex. Het fijne is dat Webex end- to- end encryptie heeft, zodat alles wat je zegt of schrijft (chat) versleuteld wordt. De docent heeft een persoonlijke ruimte in de cloud, waarin de les kan plaatsvinden. Belangrijk voor de veiligheid is dat de cursist de app download.

We gaan bij de Volksuniversiteit voor aanvang van de cursussen die in september of oktober 2020 online beginnen, een voorlichting geven op locatie. Een fijne start voor cursisten die wel online les willen, maar er nog geen ervaring mee hebben of zelfs koudwatervrees hebben. Zodat het ook mogelijk is voor mensen die aan huis gebonden zijn of niet veel tijd hebben om naar een cursus op locatie te komen, zich toch kunnen blijven ontwikkelen met onze cursussen!”

Online leren voortaan met Webex

Juist deze ervaringen hebben ons geholpen bij de keuze voor een veilig, gebruiksvriendelijk en betrouwbaar systeem, Webex. Een systeem waarmee docenten in noodgevallen kunnen omschakelen van fysieke bijeenkomsten naar live online en waarmee streaming mogelijk is. Maar vooral ook een systeem waarmee we in het programma 2020-2021 het live online leren definitief op de kaart zetten.

Lesgeven met 1,5 meter

Voor de fysieke bijeenkomsten zijn de lokalen op alle locaties in Culemborg, Geldermalsen en Tiel aangepast aan de 1,5 meter.  We werken hierbij met een vast protocol voor onze docenten, zodat ze op een veilige wijze, een les kunnen geven. Dit protocol passen we aan indien nodig. We weten dat veel cursisten bij voorkeur een cursus willen volgen op locatie, juist vanwege het sociale karakter en gezelligheid. Veilige lessen zijn daarom noodzakelijk en een goed protocol helpt daarbij.

Met de keuze van het online systeem Webex, de herinrichting van onze locaties en lokalen, en het nieuwe programma aanbod, zijn we klaar voor het nieuwe seizoen. Kortom: we staan voor je klaar: op 1,5 meter en online.

Culemborg, juni 2020

Adresgegevens

Herenstraat 29
4101 BR Culemborg
www.vuwestbetuwe.nl
info@vuwestbetuwe.nl

Facebook


Copyright © 2021 Volksuniversiteit West Betuwe. Design carografico.nl