Skip to main content

De Volksuniversiteit is voor iedereen.

De Culemborgse radio SRC, https://www.src.fm/, voluit SRC voor Rivierenland en Vijfherenland, is de lokale omroep voor iedereen die in Culemborg van alles op de hoogte wil blijven. Eens in de veertien dagen, op donderdag om kwart over acht in de avond, besteedt de zender aandacht aan het aanbod van de Volksuniversiteit. Je kunt daar bijvoorbeeld horen welke cursussen binnenkort starten en hoe het aanbod tot stand komt. Bij een van die uitzendingen vroeg de presentator Cor Vermeulen mij hoe het met de vereiste vooropleiding zat. Toen realiseerde ik me weer dat de naam volksuniversiteit verwarring kan oproepen. Het is helemaal geen universiteit en iedereen is er welkom ongeacht de vooropleiding.

Voor een beter begrip een stukje geschiedenis. Jielis van Baalen, die een aantal films maakt over de volksuniversiteiten in Nederland, schrijft over het ontstaan van de eerste volksuniversiteit in Amsterdam bijna 110 jaar geleden: Aan het begin van de 20e eeuw ontwikkelt een groep maatschappelijk betrokken Amsterdammers een kennisorganisatie.  Een ‘universitas’ en een ‘harmonisch, systematisch en samenhangend geheel van studiën, van middelen tot geestelijke ontwikkeling’. Op 15 januari 1913 wordt de Volksuniversiteit Amsterdam opgericht en de nieuwe organisatie is meteen een succes. Het eerste jaar zijn er al drieduizend deelnemers voor drieëntwintig verschillende cursussen.

De Volksuniversiteit West Betuwe bestaat veel korter dan haar Amsterdamse zuster, maar toch al ruim dertig jaar en met dezelfde doelstelling: een breed cursusaanbod waar iedereen aan kan deelnemen. Naar de volksuniversiteit komen deelnemers van 18 tot 100, allemaal met een gemeenschappelijk belangstelling voor het onderwerp waarvoor ze hebben ingeschreven. Vooropleiding is hierbij niet van belang. Enthousiasme en leergierigheid om nieuwe kennis op te doen des te meer.

Iedereen is welkom bij de Volksuniversiteit West Betuwe want wat je met plezier leert vergeet je nooit meer. vergeet.


Theo Wubbels

Voorzitter